Drank- en horecavergunningen
Om een horecazaak te mogen opstarten, openhouden, heropenen of over te nemen, moet je een horecavergunning hebben. Die vergunning bundelt verschillende verplichtingen en procedures die van toepassing zijn op de exploitatie van een horecazaak, zoals de drankvergunning en vereisten inzake brandveiligheid. Ook voor een pop-up (bv. zomer- of winterbar) vraag je de horecavergunning aan.
Voorwaarden
Om een horecavergunning te verkrijgen, moet je voldoen aan onderstaande voorwaarden:
- Correcte registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen (als onderneming en als vestigingseenheid, inclusief de correcte btw-activiteiten)
- Beschikken over een registratie, erkenning of toelating van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dit geldt ook voor een pop-up.
- Je moet voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden die van toepassing zijn bij het schenken en ter plaatse consumeren van gegiste dranken en/of sterke drank.
Voeg hiervoor bij jouw aanvraag een uittreksel uit het strafregister (model 596.1-8 met het oog op het verkrijgen van een drankvergunning).
Dit uittreksel moet aangeleverd worden voor: de uitbater, de eventuele zaakvoerder of zijn aangestelde, de inwonende personen die in de uitbating zouden kunnen deelnemen. Als de uitbating in handen is van een vennootschap moeten alle medezaakvoerders een attest kunnen voorleggen.
- De horecazaak moet brandveilig zijn. Je moet hiervoor beschikken over een brandveiligheidsattest.
Vraag tijdig een controlebezoek aan bij de Brandweerzone Vlaamse Ardennen! Dit kan via 055 31 15 60 of online via bvlar.be/aanvraagformulier_preventie/.
- Je hebt een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid inzake brand en ontploffing nodig.
- Je pand moet voldoen aan de geldende stedenbouwkundige voorwaarden en verplichtingen (zo moet het pand onder meer de functie horeca hebben). Je kan de kan de functie van jouw pand navragen bij de dienst Omgeving en Wonen: omgeving@maarkedal.be of 055 33 46 44.
- Plaats je kansspelen, dan moet je ook over een vergunning voor kansspelen in drankgelegenheden beschikken. Vraag hiervoor meer info bij de dienst Lokale Economie.
Een horecavergunning aanvragen
Je kan de horecavergunning aanvragen via het online formulier. Doe dit ten laatste 5 weken voor de opening van je zaak.
Bij de aanvraag moeten volgende documenten toegevoegd worden:
- Kopie van identiteitskaart zaakvoerder(s).
- Uittreksel uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) - inclusief bewijs van het adres als vestigingseenheid.
- Toelating, erkenning of registratie van FAVV.
- Uittreksel uit het strafregister, model 596.1-8 (met het oog op het verkrijgen van een drankvergunning) van: de uitbater, de eventuele zaakvoerder of zijn aangestelde, de inwonende personen die aan de uitbating zouden kunnen deelnemen en – als de uitbating in handen is van een vennootschap – alle medezaakvoerders.
Deze attesten kan je opvragen bij de dienst Burgerzaken van je woonplaats (meestal kan dit via het e-loket van jouw stad of gemeente). Ben je inwoner van Maarkedal? Dan kan je dit opvragen via deze link. - Geldig bewijs van verplichte verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid inzake brand en ontploffing (dit is verplicht als je zaak groter is dan 50 m², terras meegerekend).
- Brandveiligheidsattest.
Vraag tijdig tijdig een controlebezoek aan bij de Brandweerzone Vlaamse Ardennen! Dit kan via 055 31 15 60 of online via bvlar.be/aanvraagformulier_preventie/.
Heb je het brandveiligheidsverslag van de brandweer nog niet in je bezit? Breng toch al de rest van de aanvraag in orde.
Geldigheidsduur
De drankvergunning blijft gelden tot de stopzetting van de uitbating of als er sprake is van een wijziging op het vlak van:
- de uitbater of inwonende personen, medevennoten, …, of
- het pand (bv. verhuis, grondige verbouwing, …
Tarief
Gratis
Drankvergunning voor occasionele en reizende drankgelegenheden
Occasionele drankgelegenheden (fuiven, evenementen ...)
Voor occasionele drankgelegenheden waarbij enkel gegiste dranken geschonken worden is geen vergunning nodig.
Voor het schenken van sterke dranken op het openbaar domein of op openbare sportieve, politieke en culturele manifestaties, heb je wel een machtiging nodig van het college van burgemeester en schepenen (wet 28 december 1983).
Reizende drankgelegenheden (rondreizende marktkramen, tapwagens ...)
De toekomstige uitbater moet een aanvraag tot opening van een reizende drankgelegenheden indienen bij het gemeentebestuur waar hij/zij inwoner is.