Wat is nieuw?

Bij de lokale verkiezingen op zondag 13 oktober zijn er een aantal nieuwigheden tegenover de vorige verkiezingen. We zetten ze even op een rij.

Stemrecht in plaats van stemplicht

Voor de lokale en provinciale verkiezingen geniet je vanaf nu van stemrecht. Dit betekent dat je niet langer verplicht bent om te gaan stemmen. Iedere kiesgerechtigde (minimum 18 jaar én vóór 1 augustus ingeschreven in Maarkedal) krijgt een uitnodigingsbrief (in plaats van een oproepingsbrief). Wil je graag invloed uitoefenen op het reilen en zeilen in Maarkedal? Breng dan zeker jouw stem uit. Jouw stem maakt een verschil! De afschaffing van de stemplicht geldt enkel voor de lokale en provinciale verkiezingen.

Geen invloed meer van de lijststem op het aanwijzen van verkozenen binnen een lijst

Kiezers kunnen stemmen op individuele kandidaten, maar kunnen ook hun stem aan een lijst geven en het bolletje bovenaan de lijst aanvinken. Dat laatste is de lijststem. De lijststem blijft bestaan, maar dit telt dan enkel nog als een stem voor de partij. Vroeger werden lijststemmen overgedragen naar de kandidaten, in volgorde van hun rangorde op de kandidatenlijst. De kandidaten die bovenaan de lijst stonden, konden zo gebruik maken van de lijststemmen om verkozen te geraken. Die overdracht van lijststemmen wordt afgeschaft. De plaats op de lijst van de partij zal kandidaten dus niet langer een voorsprong opleveren. De kandidaten zullen verkozen worden in de volgorde van het aantal voorkeurstemmen dat ze hebben behaald.

De burgemeester zal de stemmenkampioen van de grootste partij van de coalitie zijn

Deze regel is er gekomen om de betrokkenheid en stemgewicht van kiezer te vergroten en dus ook impact van kiezer op lokaal beleid. De verkozene met de meeste naamstemmen of voorkeurstemmen in de grootste partij van de coalitie wordt de burgemeester. Wil die persoon het ambt niet opnemen, dan gaat het naar degene met de tweede meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie.

Invoeren van het initiatiefrecht om een meerderheidscoalitie te vormen

Een andere verandering is dat het initiatiefrecht eerst toekomt aan de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste lijst. Die verkozene krijgt dan gedurende de twee weken na de verkiezingsdag de tijd om een coalitie te proberen vormen. Na die veertien dagen gaat de fakkel over naar de op één na grootste partij om een poging te wagen.

Nieuwe gemeenteraad begin december 2024 geïnstalleerd

Terwijl vroeger de nieuwe gemeenteraad begin januari van het eerste jaar van de nieuwe legislatuur geïnstalleerd werd, zal de installatievergadering nu al begin december 2024 plaatsvinden