Verplichtingen en regelgeving

Unisono (Sabam)

  • Unisono int en verdeelt de auteursrechten bij het gebruik van werk van auteurs, componisten, uitgevers ... Van zodra er muziek gespeeld wordt (live of opgenomen) moet Sabam betaald worden, zelfs als de toegang gratis is. Doe ten laatste tien dagen voor je evenement aangifte bij Unisono: www.unisono.be.
  • Let op: soms heeft de eigenaar van de zaal al een overeenkomst met Unisono en hoef je dit niet meer zelf aan te vragen. Vraag dit na bij de zaaleigenaar.

Informatie en regelgeving geluidsnormen

Vrijwilligerswerking en -verzekering   

  • Bij de organisatie van een evenement worden meestal vrijwilligers ingezet. Alle informatie over vrijwilligerswerk en de wetgeving hierover (onder andere verzekeringsplicht) vind je op de website www.vlaanderenvrijwilligt.be.
  • Heel wat organisaties kunnen gebruik maken van de gratis Vlaamse vrijwilligersverzekering. Alle info hierover vind je op dezelfde site www.vlaanderenvrijwilligt.be.

Verzekeringen

  • Informeer tijdig bij je verzekeraar welke verzekering je het best afsluit voor je evenement.
  • Wordt het evenement georganiseerd door een lokale afdeling van een koepelorganisatie, dan worden een aantal zaken wellicht al verzekerd via die koepelorganisatie. Ga dit tijdig na.

Afvalbeleid

Bij een evenement hoort bijna onvermijdelijk ook afval. Denk tijdig aan de nodige maatregelen om dit afval te verzamelen en te vermijden dat het op het openbaar domein of in het milieu terecht komt. Maak ook de deelnemers aan je evenement hierop attent!
Daarnaast kan je ook maatregelen nemen om je evenement afvalarm en milieuvriendelijk te organiseren! 

Sorteerplicht GFT-afval

Sinds januari 2024 geldt er een sorteerplicht van het GFT-afval voor bedrijven en organisatoren. Het is niet langer toegestaan dit bij restafval te deponeren. Dit dient apart ingezameld en aangeboden worden. Meer info hierover kan je terugvinden via de website van IVLA.
Voor huishoudens in onze gemeente telt deze verplichting voorlopig nog niet.

Herbruikbare bekers

Vanaf 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. De wetgeving hieromtrent vind je hier

Je kan deze onder andere huren bij IVLA die hiervoor samen werkt met de Kringwinkels in Zuid-Oost-Vlaanderen. 

  • De bekers kunnen ontleend worden aan 0,08 euro/stuk door een aanvraag te doen bij de Kringwinkel op het nummer 055 38 58 78.
  • De gebruiker staat zelf in voor het transport van de bekers. Deze kunnen opgehaald worden in de Kringwinkels van Brakel, Oudenaarde en Ronse. Ze kunnen ook geleverd worden maar dit gebeurt dan tegen betaling van 45 euro voor een transport van minder dan 20 km. Vanaf 20 km wordt er 1 euro/km gerekend met een minimum van 45 euro.
  • Voor verdwenen of beschadigde bekers wordt er een vergoeding van 1 euro/beker gerekend.
  • Om het terug brengen te garanderen wordt bij elke ontlening aan de organisator een kleine waarborg (of ander controlesysteem) gevraagd.
  • Zelf afwassen is niet nodig want dat wordt in de Kringwinkel gedaan.

Nood aan meer tips?

Op de website www.ikorganiseer.be vind je heel wat praktische tips voor het organiseren van een fuif of - bij uitbreiding - een ander evenement.