Driekoningenfeesten

Op 6 januari of dertien dagen na Kerstmis wordt Dertiendag gevierd, beter gekend als Driekoningen.

Driekoningen is van oorsprong een christelijke feestdag, waarbij herdacht wordt dat de drie wijzen uit het Oosten, na het volgen van een heldere ster, aankwamen in Bethlehem om er de pasgeboren Jezus te begroeten.

Eén van de meest gekende tradities verbonden aan Driekoningen is ongetwijfeld het driekoningenzingen, waarbij kinderen zich verkleden en van deur tot deur gaan zingen voor snoep en wat centjes. Deze traditie is in onze gemeente nog steeds actueel.

'Drie koningen, drie koningen, geef mij een nieuwe hoed, 
mijn oude is versleten, mijn moeder mag 't nie weten,
mijn vader heeft het geld op de rooster geteld.'

De driekoningenfeesten worden in Maarkedal traditiegetrouw ook door volwassenen uitgebreid gevierd.  Anders dan in de meeste naburige steden en gemeenten waar deze gewoonte ook leeft, spelen deze driekoningenfeesten zich in Maarkedal niet enkel in de cafés af. Onherkenbaar vermomd wordt aangebeld bij de inwoners die hun huis openstellen voor de 'zotten' en elke bezoeker een drankje aanbieden. Het is de bedoeling dat geraden wordt wie achter de maskers en de vervormde ‘piepstemmetjes’ schuilgaat.

Driekoningen is een traditie waar amusement en ontmoeting centraal staan. Een uniek staaltje gastvrijheid op zijn Maarkedals ...

Elke deelgemeente heeft haar eigen vaste dag. Wie er maar niet genoeg van krijgt, kan dus vier keer 'lopen'. Maarke-Kerkem bijt traditioneel de spits af met Dertienavond op 5 januari. In Schorisse wordt Driekoningen telkens gevierd op de vrijdag na 5 januari, in Nukerke is dit altijd de zaterdag. In deelgemeente Etikhove spreken we van Zotte Maandag, wat altijd gevierd wordt op de maandag na 6 januari.