Onttrekkingsverbod op water tussen 1 april en 31 oktober

De voorbije jaren waren er in Vlaanderen vaak periodes van langdurige droogte en waterschaarste. Het gevolg hiervan is dat veel onbevaarbare waterlopen en grachten op een heel laag debiet of zelfs droog komen te staan. Om deze problematiek aan te pakken en de ecologisch kwetsbare waterlopen te beschermen werd in juli 2021 een uitvoeringsbesluit op de wet onbevaarbare waterlopen goedgekeurd.

Captatieverbod

In Oost-Vlaanderen komt er tussen 1 april en 31 oktober een captatieverbod uit ecologisch zeer kwetsbare waterlopen. Dit zijn waterlopen met een hoge ecologische waarde én een klein debiet. Wanneer hieruit onttrekkingen plaatsvinden, heeft dit meteen een grote impact en kan dit onherstelbare schade toebrengen aan de natuur. Een dergelijk captatieverbod is noodzakelijk om de ecologische doelstellingen te kunnen realiseren. Voor zeldzame en zeer kwetsbare vissoorten is dit cruciaal. Het politiebesluit tot het opleggen van een captatieverbod kan u hier vinden.

Meldingsplicht

Wie water wil onttrekken uit een onbevaarbare waterloop of publieke gracht moet dit melden aan de waterloopbeheerder. Een melding kan gemaakt worden via het e-loket wateronttrekkingen. Dit e-loket is er voor alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten, beheerd door de gemeentes, de polders en wateringen, de provincies en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Meer specifiek zal er voor Maarkedal een onttrekkingsverbod gelden van 1 april tot en met 31 oktober voor onderstaande waterlopen:

  • OVL-292: Molenbeek/Markebeek (kaart)

 

Een volledig overzicht van de waterlopen waar het onttrekkingsverbod zal gelden, vind je op deze kaart en in het gouverneursbesluit.