Hooglede
Maarkedal gaat een toeristische samenwerking aan met Hooglede. Op deze pagina kan je meer lezen over hun troeven en praktische details. Elke week lichten we een tipje van de sluier en zetten we één van de deelgemeentes van Hooglede in de kijker.
Hooglede: in het kort samengevat
In het hart van West-Vlaanderen, op de grens van de Westhoek, de Leiestreek en het Brugse Ommeland, ligt het heuvelachtige Hooglede. Panorama’s, gezellige wandelpaden en fietsroutes, jong bos en oude akkers laten je genieten van de rust en de natuur die de streek kenmerken. De ingetogen Duitse militaire begraafplaats is de stille getuige van een nog niet eens zo ver, bewogen verleden aan de andere kant van het front, in bezet gebied tijdens de Wereldoorlogen. Hoewel Hooglede en de deelgemeente Gits landelijk gelegen zijn, is landbouw niet de enige bedrijvigheid. Hooglede en Gits hebben enkele bedrijven met wereldfaam: Deceuninck nv, Voestalpine Sadef, Golfkarton Soenen en Turbo’s Hoet. Aangename restaurantjes, toffe cafeetjes en gastvrije vakantiehoeves brengen je verblijf nog meer op smaak. Hooglede-Gits is een dorp met pit
Hoofdgemeente Hooglede
Hooglede betekent letterlijk ‘hoge helling’. De gemeente ligt dan ook op een oude getuigenheuvel. Die hoge ligging speelde de gemeente parten tijdens verschillende oorlogen die in de regio werden gevoerd. Getuige de imposante Duitse Militaire Begraafplaats met ernaast een onthaalpaviljoen van het architectencollectief Gijs Van Vaerenbergh. Er is ook de mogelijkheid om de kerktoren gratis te bezoek met bij goed weer een prachtig uitzicht over de ruime omgeving. Hooglede wordt doorkruist door vele wandel-, fiets- en mountainbikeroutes. Zeker de groene lus van de gemeente wandelroute trakteert je op fantastische vergezichten en de mountainbikeroute is door het heuvelachtige landschap toch wel een kuitenbijter.
Gits
Gits is vooral bekend als West-Vlaamse bakermat van het stevenisme, een beweging die tussen 1812 en 1853 haar hoogtepunt kende. Wil je meer weten over de geschiedenis van Gits? Kijk dan zeker goed uit naar de bordjes met historische info die de Vlaamse Kultuurvereniging van Gits er liet zetten! Ook Gits wordt doorkruist door verschillende routes. De Gitsbergroute laat je alvast kennismaken met de Gitsberg en kort daarna een mooie holleweg. Tijdens het wandelen van de blauwe lus van de gemeentelijke wandelroute maak je kennis met alle mooie plaatsjes van Gits (pastorietuin, Sancta Rosa pad, …).
Onledemolen
Ogenschijnlijk een kleine uithoek van Gits, net over de spoorweg, maar wel één met geschiedenis. De Onledemolen, het kasteel, D’ Oude Statie, … zijn getuigen van het rijke verleden van dit ‘gehucht’. Op het domein van het Dienstencentrum Gid(t)s vind je Hoeve Ter Kerst en het aanpalende bos Ter Kerst. Je kan er terecht voor een ‘teusje’, een lekkere maaltijd, een bezoek aan de kinderboerderij, een wandeling in het bos, … Verschillende routes passeren ook Onledenmolen en Ter Kerst.
Sint-Jozef De Geite
Sint-Jozef, in de volksmond De Geite, is een klein, landelijk dorpje dat ontstond rond een kruispunt van twee belangrijke wegen. Sint-Jozef is bij uitstek een poëtisch dorp, getuige daarvan is de dichter Omer Karel de Laey (1876- 1909) en de naar hem vernoemde poëziewandeling van 3,5km: Omer Karel de Laey wandelroute. Ook de Geytetaart kende hier haar oorsprong en wordt nog steeds verkocht in de bakkerij nabij de kerk.
Sleihage
Sleihage ligt op de grens van Hooglede en Staden. Alleen al door die eigenaardigheid heeft Sleihage een heel eigen identiteit. De opvallende koepelkerk is de eerste vaste schelpenbouw in Europa. Nieuwere materialen zoals beton en staal en technieken uit die periode werden benut. De originele vormen en de belichting geven het geheel een meer organische indruk dan een klassieke kerk. Er is ook een permanentie tentoonstelling van enkele kunstenaars die overdag kan bezocht worden.