Hoeselt

Maarkedal gaat een toeristische samenwerking aan met Hoeselt. Op deze pagina kan je meer lezen over hun troeven en praktische details. Elke week lichten we een tipje van de sluier en zetten we een mooie wandel-of fietsroute in Hoeselt in de kijker. 

HoeseltHoeselt

Hoeselt in enkele zinnen

Hoeselt, ‘onontdekte’ parel van Haspengouw die zich letterlijk met hoogtes en laagtes wurmt tussen de steden Bilzen en Tongeren. Deze groene long is een katalysator van frisse lucht. Hier vind je rust en ruimte. Met heel wat bewegwijzerde wandelingen, wandel je langs kronkelende en holle wegen tussen rijk gevulde bloesembomen en geniet je van grand cru landschappen. Voor degene die Hoeselt bezoekt is een bezoek aan de Kluis van Vrijhern een ‘must’! Hier word je terug in de tijd van de kluizenaars gekatapulteerd. De kluis met zijn Loreto kapel staat er reeds van 1685. Uniek voor Vlaanderen is dat je hier een audiovisuele kluizenaarstocht kan bewandelen. Trek je wandelschoenen aan en ontdek geuren en kleuren die het pad effenen van een unieke schoonheid. Neem je knapzak en geniet in het zachte gras van deze bloementuin waar moeder natuur je uitnodigt om haar wedergeboorte mee te maken … Hoeselt heeft 311 (!) kapellen of nis-kapellen. Deze kan je allemaal ontdekken tijdens de mooie kapelfietstocht. Je hebt de keuze uit drie verschillende afstanden (42, 31 en 21 km). Je fietst niet alleen langs deze mooie stukjes erfgoed maar je doorkruist ook de allermooiste plekken die Hoeselt rijk is. ‘Hoeselt, het zit in onze natuur…’

De Gerlabeekwandeling (9km)

Na een tocht door de kleine dorpsgemeenschap van Werm, kom je al vlug in een prachtig stukje natuur terecht.  Uitgestrekte velden, afgewisseld met lange rijen hagen die het pad voor je openen als een rode loper.  Met wat geluk vliegt een buizerd je over het hoofd.  Je bewandelt ook de fantastische ‘wermerbeemden’.  Het is hier waar de das, ook wel de Limburgse Panda genoemd,  zich thuis voelt. Door de afwisseling van reliëf, bodemstructuur, vochtigheid en de kleinschaligheid, biedt deze vallei een grote variatie aan flora en fauna. De oude knotbomen langs het pad herbergen een rijke geschiedenis.  Mochten deze bomen kunnen spreken…

gerlabeekwandeling

Winterbeekvallei (+-8 km)

Kuier rustig rond het langgerekte straatdorp Romershoven. Meteen wandelt u over het mooie planken pad dat een klein moerasgebied overspant.  Hier wandel je nog echt  ‘op den buiten’ en kom plots terecht in open vlaktes. Wandel tussen groene weides met grazend vee gescheiden door kronkelende beekjes. Naast meidoornhagen flaneer je tijdens je tocht ook door de vele appel -en perenplantages en ontdek je een prachtig stukje natuurlijk bos op een van de oostelijke beekflanken, waar een vogel nog in vrijheid fluiten kan…

winterbeekvallei

Het Twee Kruizen pad  (10km)

 

Tijdens deze wandeling beleef je Haspengouw op z’n best! Heuvelachtig landschap met   steegjes langs groene en rustige wegen en hoger gelegen akkerland.  Geniet ook van prachtige vergezichten,   Aanschouw de prachtige kasteelparken en weet dat Historici ervan overtuigd zijn dat de troepen van Napoleon, omstreeks 1812 in de velden rondom verbleven tijdens hun veroveringen om Europa te ‘verfransen’.  Je wandelt over een oude trambedding waar je zeker moet halthouden bij de verschillende stenen kruizen naar aanleiding van moorden gepleegd in de vorige eeuwen. Laagstam boomgaarden kruisen regelmatig je pad.  In de lente kan je hier genieten van fleurige bloesemrijen en een indrukwekkende bloesemvallei! In september 2021 zal hier een bijzonder kunstwerk uit de Hoeseltse boerengrond herrijzen: Een reuzenhoofd dat opdoemt in het golvende landschap en twee historische kruizen bewaakt!  Deze wandeling smaakt voor een wandelaar als een 1er Grand Cru Classé…

2 kruizen

De kluis van Vrijhern

De Kluis van Vrijhern met Loretokapel is een van de belangrijkste gebouwen in Hoeselt. Nergens in Limburg staat er nog een zo ongeschonden kluis als in Vrijhern.

Op deze idyllische plek bouwde broeder Geurt van Elst in1685 een allereerste hutje. Het begin van ruim drie eeuwen kluizenaarschap in Vrijhern. Zijn opvolger, Jacobus Vandenbroeck, verving het hutje door een kluiswoning in vakwerk. In 1709 liet hij aan de woning een loretokapel bijbouwen nadat hij een pelgrimage had ondernomen naar het Italiaanse bedevaartsoord Loreto.  Het is een exacte kopie van het Heilig Huisje van Nazareth in het bedevaartsoord Loreto. 

In 1968 werden de gebouwen gerestaureerd. Vandaag is de kluis de enige in Limburg die nog bewoond is.  De kluis is ook de startplaats van 3 uitzonderlijk mooie wandelingen. Het is ook de startplaats van de audiovisuele kluizenaarstocht. 

https://www.facebook.com/kluisvanvrijhern/

Hooglede

Unieke audiovisuele kluizenaarstocht (7,5 km)

Een mix van wandelen en het beleven van de omgeving door middel van video’s: ‘Dat’ is de interactieve Kluizenaarstocht.  De dienst Toerisme lanceerde de gratis app ‘Beleef Hoeselt’.  Wie de wandelschoenen aantrekt, krijgt tijdens de 7.5 kilometer lange wandeling tien interessante filmpjes aangeboden.  Acteurs nemen je mee terug in de tijd en laten je de geschiedenis herbeleven van de plaats waar je op dat moment aanwezig bent!  Deze tocht is een unieke beleving in een fantastisch natuurlijk kader…

Hooglede

Hoeselt op wielen

Hoeselt is rijk aan 311 (!) kapellen. Drie bewegwijzerde fietsroutes voeren je langs de mooiste (nis)kapellen en kruis- en Mariabeelden. Je fietst niet alleen langs deze mooie stukjes erfgoed, maar je doorkruist ook de allermooiste plekken die Hoeselt rijk is. De kapelfietsroutekaarten kan je gratis downloaden op de website www.hoeselt.be en zijn ook te verkrijgen bij de dienst vrije tijd, Europalaan 2, 3730 Hoeselt (Ter Kommen). 

Buiten kilometerslange mountainbike routes maak Hoeselt ook deel uit van het uitgebreide Limburgs fietsroutenetwerk. Ook de auto- motorroute Haspengouw laat je kennis maken met Hoeselt en zijn omliggende gemeentes. Deze kaart is eveneens verkrijgbaar bij de dienst vrije tijd..

Wil je liever onze gemeente verkennen met de vespa, neem dan zeker contact op met Vespafun. De kastelenroute die je per gps kan volgen is een aanrader!