• Home
 •  » Activiteitenkalender

Reis naar TsjechiŽ met het jumelagecomitť - (03/06/2018)

In 2018 plant het jumelagecomité een wellnessreis naar het Tsjechische Marianské Lasné (Mariënbad) van zondag 3 tot en met zaterdag 9 juni, met verblijf in het viersterrenhotel Cristal Palace. Uiteraard staat ook een bezoek aan Horšovský Týn op het programma.

De reis gaat per trein tot Nürnberg en dan met de bus naar Mariënbad. De richtprijs is 750 euro voor een tweepersoonskamer en 850 euro voor een éénpersoonskamer. Het aantal plaatsen is beperkt tot 25 personen. Wie te vinden is voor een ontspannende trip met een vleugje cultuur, kan dus best niet aarzelen. 

Het volledige programma kan je hier bekijken.

Voor meer inlichtingen kan je terecht bij de leden van het jumelagecomité:

 • Paul Opsomer: 0472 88 31 99
 • Jean-Pierre D’hondt: 0477 36 57 11
 • Fernand Marist: 0496 30 80 21

Z+ : een nieuwe wandelroute met unieke zitobjecten - (10/06/2018)

Op zondag 10 juni wordt Z+, een nieuwe wandelroute in onze gemeente, officieel geopend. Z+ staat voor 'zitten met een plus'. Op 5 locaties langs deze route werden bijzondere zitobjecten geplaatst, stuk voor stuk zitobjecten met een plus.

De wandelroute bestaat uit 2 lussen, goed voor 7,5 en 4,5 km wandelen langs trage wegen, tussen de velden, met magniefieke vergezichten en langs zalige plekjes ... Het bijzondere landschap van onze gemeente, in het hart van de Vlaamse Ardennen, staat centraal. De unieke zitobjecten, ontworpen door Jan Detavernier, Marthe Vanthuyne, Karel Verhoeven, Floris Vicnke & Thijs Urban, maken de beleving van het eindeloze landschap compleet en geven een extra aan de stop onderweg. 

Lus 1 is goed voor 7,5 km wandelplezier. Op deze route, die vertrekt aan het kerkje van Kerkem, ontdek je 3 Z+ objecten. Lus 2, de kleinere lus, laat je 4,5 km wandelen. Starten kan in Terbeke of in Louise-Marie. In het laatste geval is er een aanlooproute van 800 meter, waardoor je een wandeling van 6 km krijgt. Langs lus 2 zorgen 2 Z+ objecten voor een bijzondere beleving. 

Wandel Z+ in op zondag 10 juni

Op zondag 10 juni kan je de hele dag de nieuwe Z+ wandelroute ontdekken.

We starten de dag om 9.30 uur op het dorpsplein in Kerkem met een officiële inhuldiging door het college van burgemeester en schepenen, in aanwezigheid van de juryleden, ontwerpers en makers.

Aansluitend kan je tot 16 uur de wandeling aanvatten; plaats van vertrek is het dorpsplein in Kerkem. Die dag ontdek je langs de route niet enkel de zitobjecten van de ontwerpers, maar tref je onderweg ook een aantal standjes met eten, drinken, muziek en workshops.

Tijdens de opening wandel je de lus van 7,5 km. De 2 zitobjecten van de kleine lus kan je makkelijk meepikken zonder daarom die tweede lus ook volledig te wandelen. De fervente wandelaars kunnen uiteraard kiezen voor de volle 12 km. 

Muziek en workshops

Langs het parcours kan je je wagen aan creatieve workshops voor groot en klein.
Geef ook je ogen en oren de kost bij Pigeon on Piano. In deze duiventil, de kleinste concertzaal ter wereld, speelt Katrien 'Pigeon' Verfaillie de mooiste pianomuziek. 

Picknick

De mooie plekjes langs de wandeling lenen zicht uitstekend voor een picknick onderweg! 
Bestel je picknick ten laatste op maandag 4 juni en haal hem op bij de start van de wandeling. 

 • Een picknickpakket voor volwassenen kost 12 euro. Je krijgt hiervoor 1 bruine piccolo, 1 witte pistolet, boter, 2 sneetjes jonge kaas, 2 sneetjes salami, een caprice des dieux kaasje, 1 gekookt eitje, 250g kerstomaatjes, 200g fruitsla, 1 flesje fruitsap, 1 flesje water. 
 • Een picknickpakket voor kinderen kost 6 euro. Je krijgt hiervoor 2 sandwiches, 2 sneetjes jonge kaas, 1 babybelkaasje, 1 portie choco, 1 fruityoghurt, 1 appel, 1 brikje fruitsap, 1 zakje met 2 princekoeken, 1 minizakje snoepjes. 

De gereserveerde picknickpakketten kan je afhalen om 9.30, 10.30, 11.30 en 12.30 uur (mail het uur dat jij je pakket komt afhalen naar vrijetijd@maarkedal.be). Breng zelf je rugzak en eventueel een koelelement mee. In het pakket zit een setje met mes, vork, lepel en serviette. 

Bestel online je picknickpakketten voor 4 juni! 

Koffie, taart, een drankje, een worstje op de bbq ...

Langs de route kan je je dorst lessen bij de drankenstand van Davidsfonds Maarkedal, je honger stillen met een bbq-worst (tussen 11 en 13 uur en tussen 16 en 18 uur), vakkundig klaargemaakt door Sema of genieten van koffie met een stuk ambachtelijke taart, ovenvers bereid door de dames van KVLV Etikhove. Hartelijk dank aan deze verenigingen voor de samenwerking! 

Deel jouw foto's! 

Heb je mooie foto's genomen tijdens de Z+ wandeling en bij de Z+ objecten? 
Vergeet zeker niet jouw mooiste foto’s te posten op sociale media. Gebruik hierbij de hashtags #z+, #maarkedal, #maarkedalmoetjebeleven en #vlaamseardennen.

De Z+ wedstrijd 

Via een wedstrijd ging het gemeentebestuur op zoek naar bijzondere zitobjecten, ontworpen voor een specifieke locatie langs de wandelroute. Aan die wedstrijd deden 51 vormgevers, zowel professionals als amateurs, mee. Zij dienden samen precies 100 ontwerpen in. De jury, bestaande uit Johan Valcke, jarenlang directeur van en drijvende kracht achter Design Vlaanderen, vormgevers Elisabeth Leenknegt en Ben Storms, kunstenaar Matthieu Ronsse en boomverzorger Peter Vosters kregen de moeilijke taak om uit alle inzendingen die ontwerpen te kiezen die het meest beantwoordden aan de opdracht: creëer een unieke zitplaats die aan wandelaars en fietsers een extraatje biedt tijdens de stop onderweg.

Na een eerste selectie en een ontmoetingsmoment tussen jury en ontwerpers, selecteerde de jury 3 ontwerpen, die opvielen door de subtiele en vanzelfsprekende manier waarop ze geïntegreerd worden in het landschap. Ze voegen op een heel bescheiden manier iets toe aan en benutten de structuur van de site en laten op die manier het landschap de hoofdrol spelen in plaats van de aandacht naar zich toe te trekken.

De geselecteerde zitobjecten zijn van de ontwerpers Marthe Vanthuyne, Kai Kinnaer (dit ontwerp wordt in een latere fase uitgevoerd) en Floris Vincke & Thijs Urban.

Naast de 3 geselecteerde ontwerpen, werden in overleg met de jury nog 2 ontwerpers, die ook deelnamen aan de wedstrijd, aangeduid om in opdracht een nieuw ontwerp in te dienen. Jan Detavernier en Karel Verhoeven viel die eer te beurt.


Z+ is een initiatief van de gemeente Maarkedal met financiële steun van Platteland Plus.
 

 

 

 


 

Seniorenuitstap naar Oostende - (14/06/2018)

De seniorenraad organiseert op donderdag 14 juni een daguitstap naar Oostende. De kostprijs is 55 euro per persoon (inclusief middagmaal). Het aantal plaatsen is beperkt tot 50 personen, dus snel inschrijven is de boodschap! Na bevestiging van de inschrijving door de dienst Leven en Welzijn mag het deelnamegeld overgeschreven worden op het rekeningnummer van de Seniorenraad BE12 9731 1809 3692. Inschrijven kan tot 4 juni, tenzij eerder volzet.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Vertrek om 8 uur aan het Administratief Centrum: met de bus naar Oostende
 • Bezoek aan de Mercator
 • Gevolgd door een gegidste wandeling van 1 uur in de haven
 • Middagmaal in Bistro Fort Napoleon: voorgerecht, hoofdgerecht, koffie en dranken inbegrepen
 • In de namiddag met de bus naar De Oesterput (met proeverij)
 • Terug huiswaarts: aankomst omstreeks 18.30 uur

Meer info: Dienst Leven en Welzijn, 055 33 46 59, levenenwelzijn@maarkedal.be.

Zomerwandelzoektocht - (20/06/2018)

Van 20 juni tot 15 september kan je in Maarkedal weer deelnemen aan de jaarlijkse zomerwandelzoektocht. We starten deze keer aan de kerk in Kerkem, vanwaar we ons wagen aan een tocht van 7,5 km, langs heel wat trage wegen! De mooie uitzichten krijg je er zomaar bij.
Naar goede gewoonte zorgen wij voor de pittige vragen,aan jou om ze op te lossen ... Puur voor het plezier, of om deel te nemen aan de wedstrijd en kans te maken op een mooie prijs. 
Net als vorig jaar is er ook een kinderzoektocht, wat het extra fijn maakt om de
wandeltocht te doen met het gezin, met de klas of met de jeugdbeweging.

Praktisch
De deelnameformulieren kan je hier downloaden. 

Je kan het formulier tussen 20 juni en 15 september ook afhalen bij de dienst Burgerzaken of in de bibliotheek, dan betaal je 1 euro kopiekosten.
Voor deelname aan de wedstrijd betaal je 5 euro.
De kinderzoektocht is gratis!

Meer infovrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52

Sportdag voor 55-plussers in Blankenberge - (22/06/2018)

Op vrijdag 22 juni organiseert de Burensportdienst Vlaamse Ardennen een sportdag voor 55-plussers in Blankenberge waar we in een uniek kader een breed sportpakket krijgen aangeboden.

Voor wie? 
Voor alle 55-plussers woonachtig te Brakel, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zingem en Zwalm. 

Programma

 • 8 uur: vertrek met de bus voorzien in elke gemeente.
 • 10 tot 12 uur: sport naar keuze: wandeling in natuurgebied en op het strand (6 km), fietstocht (20 of 30 km), minigolf, snookergolf & crazygolf, petanque of kubb.
 • 12 tot 14 uur: lunch.
 • 14 tot 16 uur: sport naar keuze: wandeling in natuurgebied en op het strand (6 km), fietstocht (20 of 30 km), minigolf, snookergolf & crazygolf, petanque of kubb.
 • 16 tot 17 uur: koffie en gebak.
 • 17 uur: terugkeer naar elke gemeente.

Lunch: Lunch in Floreal Blankenberge: aperitief, gemengde koude schotel, fruitsalade. Inclusief flessenwater. 

Verzamelplaats voor Maarkedal: Administratief Centrum, Nederholbeekstraat 1 te 9680 Maarkedal 

Kostprijs: 25 euro per persoon, inclusief busvervoer, aperitief, maaltijd, dessert, koffie en gebak, begeleiding sporten, gebruik sportmateriaal en - accomodatie.

Inschrijven kan tot 1 juni bij de dienst Vrije Tijd: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52. 
Vermeld bij inschrijving naam, voornaam, adres, geboortedatum, tel/gsm, e-mail en je keuzesport in voor- en namiddag. 
Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt!

Ruiterommegang Maarke-Kerkem - (24/06/2018)

Zoals de traditie het wil, heeft elke deelgemeente ook komende zomer haar eigen ruiterommegang. Beslist de moeite om eens mee te maken.

 • Sint-Eligius ruiterommegang
  zondag 24 juni in Maarke-Kerkem, start om 14.30 uur

De oorsprong van onze ruiterommegangen

Verscheidene dorpen in de streek organiseren een folkloristische ruiterommegang, die meestal zijn oorsprong vindt in de verering van één of andere volksheilige, in veel gevallen de patroonheilige van de parochie.

De ruiterommegang in Maarke is wellicht één van de oudste van de regio. De overlevering beweert dat hij ontstaan zou zijn in de Middeleeuwen ter gelegenheid van de plechtige overbrenging van de eerste relikwie van St.-Elooi. In de rekeningen van de kerk van Maarke (1637) is al sprake van een “ordinairen ommegang”. Een eerste officiële ommegang zou rond 1780 plaatsgevonden hebben.

Een mooie traditie die niet verloren mag gaan!

Activiteitenkalender
<  Juni 2018  >
M D W D V Z Z
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930