• Home
  •  » Activiteitenkalender

Z+ : een nieuwe wandelroute met unieke zitobjecten - (10/06/2018)

Op zondag 10 juni wordt Z+, een nieuwe wandelroute in onze gemeente, officieel geopend. Z+ staat voor 'zitten met een plus'. Op 5 locaties langs deze route werden bijzondere zitobjecten geplaatst, stuk voor stuk zitobjecten met een plus.

De wandelroute bestaat uit 2 lussen, goed voor 7,5 en 4,5 km wandelen langs trage wegen, tussen de velden, met magniefieke vergezichten en langs zalige plekjes ... Het bijzondere landschap van onze gemeente, in het hart van de Vlaamse Ardennen, staat centraal. De unieke zitobjecten, ontworpen door Jan Detavernier, Marthe Vanthuyne, Karel Verhoeven, Floris Vicnke & Thijs Urban, maken de beleving van het eindeloze landschap compleet en geven een extra aan de stop onderweg. 

Lus 1 is goed voor 7,5 km wandelplezier. Op deze route, die vertrekt aan het kerkje van Kerkem, ontdek je 3 Z+ objecten. Lus 2, de kleinere lus, laat je 4,5 km wandelen. Starten kan in Terbeke of in Louise-Marie. In het laatste geval is er een aanlooproute van 800 meter, waardoor je een wandeling van 6 km krijgt. Langs lus 2 zorgen 2 Z+ objecten voor een bijzondere beleving. 

Wandel Z+ in op zondag 10 juni

Op zondag 10 juni kan je de hele dag de nieuwe Z+ wandelroute ontdekken.

We starten de dag om 9.30 uur op het dorpsplein in Kerkem met een officiële inhuldiging door het college van burgemeester en schepenen, in aanwezigheid van de juryleden, ontwerpers en makers.

Aansluitend kan je tot 16 uur de wandeling aanvatten; plaats van vertrek is het dorpsplein in Kerkem. Die dag ontdek je langs de route niet enkel de zitobjecten van de ontwerpers, maar tref je onderweg ook een aantal standjes met eten, drinken, muziek en workshops.

Tijdens de opening wandel je de lus van 7,5 km. De 2 zitobjecten van de kleine lus kan je makkelijk meepikken zonder daarom die tweede lus ook volledig te wandelen. De fervente wandelaars kunnen uiteraard kiezen voor de volle 12 km. 

Muziek en workshops

Langs het parcours kan je je wagen aan creatieve workshops voor groot en klein.
Geef ook je ogen en oren de kost bij Pigeon on Piano. In deze duiventil, de kleinste concertzaal ter wereld, speelt Katrien 'Pigeon' Verfaillie de mooiste pianomuziek. 

Picknick

De mooie plekjes langs de wandeling lenen zicht uitstekend voor een picknick onderweg! 
Bestel je picknick ten laatste op maandag 4 juni en haal hem op bij de start van de wandeling. 

  • Een picknickpakket voor volwassenen kost 12 euro. Je krijgt hiervoor 1 bruine piccolo, 1 witte pistolet, boter, 2 sneetjes jonge kaas, 2 sneetjes salami, een caprice des dieux kaasje, 1 gekookt eitje, 250g kerstomaatjes, 200g fruitsla, 1 flesje fruitsap, 1 flesje water. 
  • Een picknickpakket voor kinderen kost 6 euro. Je krijgt hiervoor 2 sandwiches, 2 sneetjes jonge kaas, 1 babybelkaasje, 1 portie choco, 1 fruityoghurt, 1 appel, 1 brikje fruitsap, 1 zakje met 2 princekoeken, 1 minizakje snoepjes. 

De gereserveerde picknickpakketten kan je afhalen om 9.30, 10.30, 11.30 en 12.30 uur (mail het uur dat jij je pakket komt afhalen naar vrijetijd@maarkedal.be). Breng zelf je rugzak en eventueel een koelelement mee. In het pakket zit een setje met mes, vork, lepel en serviette. 

Bestel online je picknickpakketten voor 4 juni! 

Koffie, taart, een drankje, een worstje op de bbq ...

Langs de route kan je je dorst lessen bij de drankenstand van Davidsfonds Maarkedal, je honger stillen met een bbq-worst (tussen 11 en 13 uur en tussen 16 en 18 uur), vakkundig klaargemaakt door Sema of genieten van koffie met een stuk ambachtelijke taart, ovenvers bereid door de dames van KVLV Etikhove. Hartelijk dank aan deze verenigingen voor de samenwerking! 

Deel jouw foto's! 

Heb je mooie foto's genomen tijdens de Z+ wandeling en bij de Z+ objecten? 
Vergeet zeker niet jouw mooiste foto’s te posten op sociale media. Gebruik hierbij de hashtags #z+, #maarkedal, #maarkedalmoetjebeleven en #vlaamseardennen.

De Z+ wedstrijd 

Via een wedstrijd ging het gemeentebestuur op zoek naar bijzondere zitobjecten, ontworpen voor een specifieke locatie langs de wandelroute. Aan die wedstrijd deden 51 vormgevers, zowel professionals als amateurs, mee. Zij dienden samen precies 100 ontwerpen in. De jury, bestaande uit Johan Valcke, jarenlang directeur van en drijvende kracht achter Design Vlaanderen, vormgevers Elisabeth Leenknegt en Ben Storms, kunstenaar Matthieu Ronsse en boomverzorger Peter Vosters kregen de moeilijke taak om uit alle inzendingen die ontwerpen te kiezen die het meest beantwoordden aan de opdracht: creëer een unieke zitplaats die aan wandelaars en fietsers een extraatje biedt tijdens de stop onderweg.

Na een eerste selectie en een ontmoetingsmoment tussen jury en ontwerpers, selecteerde de jury 3 ontwerpen, die opvielen door de subtiele en vanzelfsprekende manier waarop ze geïntegreerd worden in het landschap. Ze voegen op een heel bescheiden manier iets toe aan en benutten de structuur van de site en laten op die manier het landschap de hoofdrol spelen in plaats van de aandacht naar zich toe te trekken.

De geselecteerde zitobjecten zijn van de ontwerpers Marthe Vanthuyne, Kai Kinnaer (dit ontwerp wordt in een latere fase uitgevoerd) en Floris Vincke & Thijs Urban.

Naast de 3 geselecteerde ontwerpen, werden in overleg met de jury nog 2 ontwerpers, die ook deelnamen aan de wedstrijd, aangeduid om in opdracht een nieuw ontwerp in te dienen. Jan Detavernier en Karel Verhoeven viel die eer te beurt.


Z+ is een initiatief van de gemeente Maarkedal met financiële steun van Platteland Plus.
 

 

 

 


 

Activiteitenkalender
<  Juni 2018  >
M D W D V Z Z
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930