Openbare onderzoeken
In bepaalde gevallen wordt voor een omgevingsvergunning of ander dossier, een openbaar onderzoek georganiseerd om na te gaan of omwonenden of andere burgers bezwaren hebben tegen een bepaald project. De gemeentediensten informeren in bepaalde dossiers, aanpalende eigenaars of omwonenden hierover per brief. Op het terrein waarop de vergunningsaanvraag betrekking heeft of in het gemeentehuis, moet tijdens de periode van het openbaar onderzoek een gele affiche uithangen.
Inkijken van een dossier
In het omgevingsloket van de Vlaamse Overheid vind je alle dossiers die in Maarkedal (en de rest van Vlaanderen) op dat moment in openbaar onderzoek zijn of recent beslist werden.
- Gedurende de periode van het openbaar onderzoek kan je hier een beperkte versie van het dossier online raadplegen.
- Het volledige dossier kan je inkijken na afspraak met de dienst Omgeving en Wonen.
- Een openbaar onderzoek duurt 30 dagen. Enkel binnen die periode kan je een dossier raadplegen en een digitaal bezwaarschrift indienen.
Lopende openbare onderzoeken
OMV_2025014269: Het regulariseren van diverse constructies ifv paardenfokkerij en een gedeeltelijke zonevreemde functiewijziging naar manege en pensionstal, Weitstraat 25 te 9681 Maarkedal
- van 28 maart 2025 tot en met 26 april 2025
OMV_2024097539: Functiewijziging van landbouwexploitatie naar zonevreemde hoeve met toeristische logies en het verbouwen van de hoeve, Rijststraat 5 te 9688 Maarkedal
- van 17 april 2025 tot en met 16 mei 2025
Publieke inspraak over de kennisgeving van het plan-MER voor "bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie"
Het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid heeft beslist om een plan-MER te laten opstellen met het oog op de invoering van nieuwe regelgeving rond "bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie". Die bestemmingsneutraliteit betekent dat de ruimtelijke bestemming van een gebied op zich geen weigeringsgrond vormt voor de inplanting van installaties voor hernieuwbare energie. Om de mogelijke effecten van die nieuwe regelgeving op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een procedure voor een plan-milieueffectenrapportage (plan-MER) opgestart. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan (nl. de nieuwe regelgeving) en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het plan-MER beschreven en bestuurd zullen worden.
U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure m.b.t. deze kennisgevingsnota.
Van 11 februari 2025 tot en met 11 april 2025 kunt u de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt de milieueffecten aangeven die volgens u onderzocht moeten worden en de manier waarop dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven.
Publieke inspraak over de kennisgeving van het plan-MER
Openbaar onderzoek over het Vlaamse ontwerp-mestactieprogramma (MAP 7) en het ontwerp plan-MER.
De Vlaamse overheid heeft in uitvoering van de Europese Nitraatrichtlijn (91/676/EEG) een ontwerp-mestactieprogramma (MAP 7) opgesteld. Daarbij werd ook een ontwerp plan-milieueffectrapport (plan-MER) opgemaakt dat de effecten op het leefmilieu onderzoekt.
Het ontwerp mestactieprogramma omvat maatregelen om de verontreiniging van oppervlakte- en grondwater door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen.
U kunt het ontwerp MAP 7 en het bijhorende ontwerp plan-MER raadplegen vanaf 18 maart 2025 tot en met 16 mei 2025
via de website van VLM: www.vlm.be
via de website van het Team Omgevingseffecten: www.mervlaanderen.be
bij de gemeentelijke dienst, na afspraak: omgeving@maarkedal.be